Ruletă Europeană vs Ruletă Americană

Ruleta este unul dintre cele mai populare jocuri de cazinou din lume. Un joc foarte ușor de înțeles și jucat, acesta îți aduce adrenalină, dar și câștiguri foarte bune. În România, există astăzi două tipuri de ruletă: Ruleta Europeană și Ruleta Americană. Deși cele două au la bază același mecanism al ruletei tradiționale, între ele există diferențe importante, diferențe care pot influența șansele unui jucător de a câștiga. În rândurile următoare îți vom arăta diferențele dintre cele două tipuri de ruletă online, unde le poți juca și ce trebuie să faci pentru a câștiga la ele.

Cele mai bune cazinouri online unde poți juca Ruletă Europeană și Ruletă Americană

 1. WINBET
  Bonus de bun venit
  7000 lei + 300 rotiri gratuite
  Alte avantaje
  • 15 jocuri de ruletă
  • Producători: EGT, Pragmatic, Evolution, Ezugi, Habanero, Novomatic
  • pariu minim 0,4 lei
  • Ruletă Europeană ✅
  • Ruletă Americană ✅
 2. SUPERBET
  Bonus de bun venit
  1200 lei + 300 rotiri gratuite
  Alte avantaje
  • 12 jocuri de ruletă
  • Ruletă Europeană ✅
  • Ruletă Americană ✅
  • pariu minim 0,5 lei
  • Producători: EGT
 3. BETANO
  Bonus de bun venit
  1000 lei
  Alte avantaje
  • Producători: Games Global, Real Dealer, iSoftBet, Playtech, Novomatic, Scientific Games, Evolution Gaming, Amusenet, NetEnt, Synot
  • Ruletă Europeană ✅
  • Ruletă Americană ✅
  • 88 jocuri de ruletă
  • pariu minim 0,1 lei

Cele două tipuri de ruletă, Europeană și Americană, sunt prezente în ofertele celor mai multe cazinouri online de top legale în România, WinBet, Superbet și Betano fiind doar operatorii cu cele mai bune oferte pentru jocurile de acest tip. Aici găsești bonusuri excelente, dar și RTP-uri foarte bune, ceea ce înseamnă că șansele tale de a câștiga jucând Ruletă Americană sau Ruletă Europeană sunt foarte mari.

Mai trebuie precizat și că există mai multe tipuri de Ruletă Europeană în ofertele cazinourilor online decât tipuri de Ruletă Americană. Motivul pentru această diferență este dat de popularitatea mai mare a ruletei europene. Vom explica de ce un tip este mai popular ca celălalt în rândurile următoare, în care vom arăta cele mai importante avantaje și dezavantaje ale celor două tipuri de ruletă online.

Despre jocul de Ruletă Europeană online

Ruleta Europeană este unl dintre cele mai vechi jocuri de ruletă. Are 37 de numere, de la 0 la 36, cu culorile Roșu, Negru și Verde, neexistând însă zone pentru pariurile Tiers, Orphelins, Voisins și Zero, ca la ruleta Franceză, un alt tip de ruletă cu care se aseamănă foarte mult.

Ordinea numerelor la ruletă europeană este: 0-32-15-19-4-21-2-25-17-34-6-27-13-36-11-30-8-23-10-5-24-16-33-1-20-14-31-9-22-18-29-7-28-12-35-3-26.

Se poate spune că diferența principală între Ruleta Europeană și cea Americană e că prima are un singur 0, nu două, ca cea din urmă. Și chiar acest aspect face ca ruleta europeană să fie mai apreciată de jucători. Această diferență care poate părea chiar foarte mică pentru jucătorii începători este de fapt foarte mare, deoarece ea face ca avantajul casei în cazul ruletei europene să fie doar 2,70%, față de 5,26% cât este în cazul ruletei americane.

Se poate spune așadar că procentul de câștig (RTP) la ruleta europeană este de 97,30%. Asta face ca acest joc să fie nu doar cel mai profitabil tip de ruletă online, ci unul dintre cele mai profitabile jocuri de cazinou online.

Cum s-a ajuns la acest RTP? Foarte simplu. Vorbim de matematică pură. Totul pleacă de la faptul că există acel 0 pe roată. Dacă bile ajunge în căsuța 0, tu ai pierdut, indiferent de pariul făcut pe masă (presupunând bineînțeles că nu ai pariat chiar pe 0). Asta înseamnă că fiecare număr are o cotă de 36,00, deși pe masă sunt 37 numere. În funcție de această cotă sunt calculate celelalte cote.

La ruleta europeană poți să faci nu mai puțin de 157 de pariuri. Acestea sunt împărțite în:

 • 37 pariuri pe numere directe,
 • 60 pariuri pare,
 • 14 pariuri pe trio-uri,
 • 23 pariuri pe grupuri de patru numere,
 • 11 pariuri pe grupuri de 6 numere,
 • 3 pariuri pe coloane,
 • 3 pariuri pe duzini,
 • 6 pariuri de șansă.

La ruletă europeană, sistemul de pariere este împărțit în două mari secțiuni: pariuri interioare și pariuri exterioare.

 • Pariurile interioare: Straight, Split, Street, Line, Corner. Acestea oferă pariuri pe numere individuale, apropiate unele de celelalte ca poziţie pe masă sau pe grupuri de până la şase numere.
 • Pariuri exterioare: Această secțiune conţine perechi de pariuri pentru ”Red or Black”, ”High or Low” și “Even or Odd”. Fiecare acoperă 18 numere. Poţi, de asemenea, să faci pariuri diferite a câte 12 numere (“Column Bets” sau “Dozen Bets”).

Despre jocul de Ruletă Americană online

Citind despre ruleta europeană, ai tras probabil câteva concluzii deja despre ruleta americană. Acest joc de ruletă se joacă cu un total de 38 de cifre. Acestea sunt numerele de la 1 la 36, 0 și 00 (dublu zero), adică două numere de 0. Numerele de la 1 la 36 au culorile roșu și negru, în timp ce cele două căsuțe cu 0 sunt colorate în verde.

La jocuri cu ruletă americană secvența de numere pe o astfel de ruletă este următoarea: 0-28-9-26-30-11-7-20-32-17-5-22-34-15-3-24-36-13-1-00-27-10-25-29-12-8-19-31-18-6-21-33-16-4-23-35-14-2.

La acest tip de ruletă online, numerele consecutive sunt așezate diametral opus. Căsuța cu 0 se află între două numere negre, în timp ce dublu zero este între două numere roșii.

Un mare avantaj al ruletei americane e faptul că acesta este tipul de ruletă cu cele mai multe tipuri de pariuri. Ai posibilitatea de a plasa nu mai puțin de 161 de pariuri. Acestea sunt:

 • 38 de pariuri directe,
 • 62 de pariuri impare,
 • 15 trio-uri,
 • 22 de pariuri pe patru numere,
 • un pariu pe 5 numere,
 • 11 six line-uri,
 • 3 coloane,
 • 3 duzin,
 • 6 pariuri de șansă.

Cum am spus deja, prezența celor două căsuțe cu zerouri face ca avantajul casei să fie mai mare în ceea ce privește Ruleta Americană. Nu este însă un avantaj foarte mare. Vorbim doar de 5,26%.

Asta înseamnă că Ruleta Americană are un RTP de 94,74%. Chiar dacă este mai mic decât RTP-ul Ruletei Europene, vorbim totuși de un RTP destul de mare în comparație cu alte jocuri de cazinou online.

Ruletă americană vine și cu o regulă specială de predare. Este o regulă asemănătoare cu regula La Partage, pe care o găsim la ruleta franceză. Diferența este, bineînțeles, faptul că la ruletă americană avem zero și dublu zero. Asta face ca cele două căsuțe să fie incluse în regulă. Totuși, de data asta prezența celor două căsuțe este o veste bună pentru jucător. Asta deoarece casei este astfel redus la pariurile pare și cele exterioare, scăzând la 2,63%, de la 5,26%. Despre șansele de câștig la cele două tipuri de ruletă vom vorbi în capitolul următor.

Ruletă Europeană vs Ruletă Americană

Ruletă Europeană vs Ruletă Americană

Dacă am discutat până acum despre diferențele dintre cele două tipuri de ruletă online, să vorbim și despre asemănări. Ambele rulete conțin numere de la 1 la 36. Sunt 18 numere negre și 18 numere roșii. La amândouă avem aceleași opțiuni de pariere, cu cote identice.

Așadar, dacă dorești să pariezi pe un număr, la ambele tipuri de ruletă online vei avea aceeași cotă: 36,00. Aici se termină însă asemănările și încep deosebirile. Pentru că la ruleta europeană ai 37 de numere pe masă, șansele ca numărul ales de tine să fie câștigător sunt de 2,703%, adică 1 la 37. La ruleta americană acest procentaj este chiar mai mic, deoarce pe masă ai 38 de numere, nu 37. Astfel, șansa ta de a câștiga e de 1 la 38, adică 2,632%.

Să vedem așadar șansele de câștig la cele două rulete:

Tip mizăDefinițieCotăȘanse ruletă europeanăȘanse ruletă americană
Pariu pe numărselectezi un număr și pariezi pe el362,70%2,63%
Pariu splitplasezi jetonul pe linia dintre 2 numere185,40%5,26%
Colțplasezi jetonul la intersecția a 4 numere910,80%10,53%
Streetplasezi jetonul pe marginea externă a 3 numere128,10%7,89%
Coloanăplasezi jetonul la baza coloanei selectate332,4%31,58%
Duzinăplasezi jetonul pe prima, a doua sau a treia duzină332,4%31,58%
Pariu pe numere mari sau miciplasezi jetonul fie pe secțiunea 1-18 (numere mici), fie pe 19-36 (numere mari)248,6%46,37%
Pariu pe par/imparplasezi jetonul pe căsuța par sau pe căsuța impar248,6%46,37%
Pariu pe roșu/negruplasezi jetonul pe căsuța roșu sau pe căsuța negru248,6%46,37%

Și probabil că acest tabel este destul pentru ca tu să ajungi la concluzia la care au ajuns cei mai mulți jucători care joacă ruletă online pe bani reali: este mai profitabil să joci ruletă europeană decât ruletă americană.

Șansele de câștig sunt mai mari la prima. Un lucru firesc, din moment ce la varianta americană a ruletei avem cele două căsuțe cu zero și dublu zero. Nu trebuie să uităm însă că jocul de ruletă este până la urmă un joc iar scopul principal al oricărui joc este distracția.

Astfel, dacă nu ești interesat să joci ruletă pe bani, cu siguranță te va atrage și ruleta americană, care este totuși mult mai interesantă decât cea europeană. Dacă varianta europeană e cea mai bună alegere pentru jucătorii care vor să câștige bani, varianta americană e cea mai bună alegere pentru cei care vor să se distreze.

Alte diferențe între Ruleta Europeană și cea Americană

Ruletă Europeană vs Ruletă Americană

Am discutat despre diferențele principale dintre cele două tipuri de ruletă online, dar mai există câteva diferențe mai mici, despre care ar trebui să știi. Poate că ele nu vor influența decisiv alegerea ta, dar este cel mai bine să fii informat în ceea ce privește aceste jocuri de noroc. Orice informație în plus e o șansă în plus pentru ca tu să câștigi.

1. Regula ”En Prison” la ruletă europeană

Unele cazinouri online care oferă jocuri de ruletă europeană le oferă jucătorilor lor și ocazia de a face un nou pariu gratuit, cu condiția ca jucătorul să fi jucat un pariu cu cota 2,00 (Ex: par/impar, roșu/negru) și să fi ieșit zero. Regula este prezentă și la ruleta de tip francez. Totuși e important de reținut că nu toate cazinourile online o folosesc.

2. Five number bet – Pariul pe 5 numere

Pariul pe 5 numere este un pariu pe care îl poți face doar la ruletă americană. Când îl faci, pariezi pe numerele 0, 00, 1, 2 și 3. Trebuie spus însă că acest pariu vine cu șanse de câștig diferite față de restul pariurilor. Acestea sunt destul de mici: 13,16%.

De asemenea, pentru acest pariu, avantajul cazinoului este mai mare: 7,89%. Așadar nu vom vorbi de același RTP de 94,74%, obișnuit pentru varianta americană a ruletei online.

3. Call bets – Pariuri anunțate

De data asta vorbim despre un tip de pariu care se găsește doar la ruleta europeană. Acesta îi permite jucătorului să parieze pe secțiuni de numere. Un exemplu în acest sens este un pariu pe cele 17 numere care îl înconjoară pe 0.

Cele mai bune jocuri de ruletă europeană și americană

Jocuri ruletă pe baniProducătorTip ruletăRTPUnde poți juca
European Roulette Low StakesRealistic GamesRuletă Europeană97,30% – 98,65%Joacă la Superbet
Lux RouletteNovomaticRuletă Europeană97,30%Joacă la Winbet
Virtual RouletteEGTRuletă Europeană97,30%Joacă la Superbet
Premium European RoulettePlaytechRuletă Europeană97,30%Joacă la Betano
American RouletteScientific GamesRuletă Americană94,74%Joacă la Betano

Cum am spus la începutul acestui articol, există foarte multe jocuri de ruletă online de cele două tipuri, disponibile la cazinourile din țara noastră. La Pariuri și Jocuri, am făcut puțină muncă de cercetare pentru a afla care sunt cele mai bune jocuri de acest fel. Ne-am uitat la experiențele jucătorilor, la caracteristicile speciale, producători, RTP-uri și alte detalii. Rezultatul poate fi văzut în tabelul de mai sus.

European Roulette Low Stakes

European Roulette Low Stakes este unul dintre cele mai profitabile jocuri de cazinou, având un RTP care poate ajunge până la 98,65%. Așa cum îi spune și numele, acest joc oferit de Realistic Games se bazează pe varianta europeană a ruletei.

Chiar dacă grafica nu te dă pe spate cu nimic, jocul are un aspect plăcut și curat. Este mai degrabă făcut pentru jucătorii pragmatici, care caută să câștige bani, nu neapărat să se distreze. Eficiența este caracteristica principală a jocului. Cât timp trebuie să plaseze pariuri, jucătorul are în față doar masa de pariuri. Ruleta apare pe ecran doar în momentul în care pariurile au fost finalizate și a fost apăsat butonul de start. Punctul forte al European Roulette Low Stakes este că poți plasa mize foarte mici, de până la 0,2 unități.

Lux Roulette

Alt joc de ruletă europeană, Lux Roulette de la Novomatic vine cu caracteristicul RTP foarte ridicat, dar și cu o grafică de nivel înalt. Din acest punct de vedere, jocul oferă foarte multă satisfacție iar noi îl recomandăm celor care nu l-au încercat încă. Lux Roulette poate fi jucat chiar și gratis, în varianta demo, chiar și fără înregistrare. Așa că ai toate motivele pentru a-l încerca.

În ciuda faptului că grafica e una de nivel înalt, performanțele jocului sunt și ele foarte ridicate. Lux Roulette se încarcă rapid, indiferent de dispozitivul pe care e jucat, și funcționează fără întreruperi. Jocul include un racetrack, statistici detaliate dar și cu o coloană sonoră plăcută și un dealer care comunică audio cu jucătorul.

Virtual Roulette

Avantajul principal al jocului Virtual Roulette de la EGT este simplitatea sa. Jocul poate fi jucat gratis și pe bani reali, dar, cel mai important, poate fi jucat de orice fel de jucător, indiferent dacă a mai jucat la ruletă sau nu.

Și acest joc este modelat tot după varianta europeană a ruletei. Vine cu o gamă foarte largă de pariuri și partea cea mai bună e că plătește bine și des.

Dacă ești începător și vrei să joci Virtual Roulette, vei găsi foarte folositoare ghidurile de joc oferite de acesta.

Premium European Roulette

Premium European Roulette de la Playtech este ultima ruletă europeană de pe lista noastră. Vine cu același RTP ridicat, dar și cu o caracteristică autoplay pe care noi am găsit-o foarte folositoare, aceasta eliminând timpii morți. Pe lângă asta, jocul include și o caracteristică de dublare, dar și o depunere minimă de doar 0,1 euro. Acestea îi permit oricărui jucător să joace foarte ușor și foarte rapid.

Minusul acestui joc este lipsa coloanei sonore. Totuși, acesta este compensat de dealerul virtual care vorbește chiar în limba română și care te face să te simți ca și cum ai juca la un cazinou adevărat. Așa cum spune și numele său, Premium European Roulette vine și cu câștiguri destul de mari.

American Roulette

Ultimul joc de pe lista noastră este un joc de ruletă americană. American Roulette de la Scientific Games este unul dintre cele mai populare jocuri de ruletă din România. Minusul său este, bineînțeles, RTP-ul caracteristic variante americane, însă jocul e foarte plăcut, foarte distractiv și, mai ales dacă nu ești interesat să câștigi bani din ruletă, chiar ar trebui să îl încerci. O poți face gratuit, în varianta demo a jocului. Aceasta este disponibilă la toate cazinourile care include American Roulette în ofertele lor.

Jocul are o grafică excelentă, cu o coloană sonoră de primă mână, sunetele fiind foarte potrivite pentru acest tip de jocuri de cazinou. Experiența ta va fi cu siguranță una foarte plăcută. Tot ce trebuie să faci este să fii atent la acel dublu zero, care îți poate face surprize. Dar depinde de tine dacă ele sunt plăcute sau neplăcute.

Concluzie

Sperăm ca această analiză să te ajute să îți faci o idee despre cele două tipuri de ruletă și să alegi varianta cea mai bună pentru tine, care se potrivește cel mai bine cu nevoile tale. În ceea ce ne privește pe noi, concluzia noastră este că jocul de ruletă Europeană este mai bun decât cel de ruletă Americană.

Motivul principal este RTP-ul superior, cu mult mai bun decât cel al variantei europene. Și nu trebuie să ne crezi pe noi pe cuvânt. Experții consideră și ei la fel iar cele mai multe strategii ruletă sunt făcute cu recomandarea ca jucătorul să joace varianta europeană.

Asta nu înseamnă însă că varianta americană a ruletei online ar trebui ocolită. Ea este capabilă să ofere un grad foarte mare de divertisment, precum și un nivel ridicat de adrenalină. Totul datorită acelui dublu zero care aduce noutate și un pic de culoare în plus jocului de ruletă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *