Dependența de Jocuri de Noroc

Dependența de Jocuri de Noroc

Dependența de Jocuri de Noroc – Platformele cu Jocuri și Pariuri Versus Jucătorii Dependenți

Printre primele lucruri pe care le remarci pe site-urile de pariuri sau de cazino este propoziția “Joc responsabil”. Te-ai întrebat vreodată de ce există un astfel de îndemn pe toate platformele cu jocuri de noroc? În 2018, la nivel global, un procent de 0,7% dintre jucători era încadrat în categoria “riscuri majore de dependență de jocuri de noroc”. 1,1% dintre jucători figurau drept pariori cu risc moderat de a dezvolta dependență, iar 2,4% erau catalogați ca fiind jucători cu risc minim de a dezvolta adicție jocuri de noroc.

Jocurile de noroc pot da dependență, iar acesta este un risc major pentru orice parior. Scopul agențiilor de pariuri și cazinourilor online este acela de a le oferi jucătorilor diverse modalități de a se delecta și de a se simți bine atunci când le accesează paginile. Numai că, unii dintre jucători, ajung într-o situație neplăcută: aceea de a deveni obsedați de câștig și de a juca fără nicio limită. Iar ceea ce este mai grav la această boală este că jucătorul în cauză nici măcar nu conștientizează că a dezvoltat dependență de jocuri de noroc.

Cum Poate fi Recunoscută Dependența de Pariuri?

“Joacă responsabil” – pare că nu ți se aplică și ție, nu-i așa? Orice platformă cu jocuri de noroc care este legală îți va oferi posibilitatea de a afla dacă ești un parior cu probleme sau doar un jucător care știe să facă diferența între obsesia de a câștiga și a se distra. Pentru că, adevărul este că linia de demarcaj este aproape invizibilă. Una dintre cele mai sigure modalități de a afla în ce categorie de parior te încadrezi este un test dependență jocuri de noroc.

Unibet, de exemplu, îți oferă un astfel de mod de verificare a profilului de jucător. Asemenea acestui site cu jocuri de cazino și pariuri sportive, toate platformele le pun la dispoziție jucătorilor astfel de teste. Întrebările din acest test au rolul de a determina nivelul tău de implicare în pariere, dacă știi când să te oprești din pariat sau dacă vrei să pariezi mai mult decât poți pierde. Un astfel de test îți va indica la final un punctaj. În funcție de valoarea acestuia o să afli dacă ești sau nu o persoană dependentă de jocurile de noroc.

Apasă butonul „Joc Responsabil” de pe site-ul Unibet. O sa fii redirecţionat către pagina dedicată setării limitelor, a asistenţei pentru jucătorii cu probleme și la testul privind profilul de jucător. Vrei să efectuezi testul de profil? Apasă butonul „Testaţi-vă profilul de jucător” de pe această pagină. Nu trebuie să ai cont deschis la Unibet și este gratuit.

Și în situația în care nu ar există un astfel de test, dependența poate fi identificată din modul de comportament al pariorului:

 • Ascunde faptul că pariază în mod excesiv;
 • Crede în pariuri sigure;
 • Împrumută bani din ce în ce mai des;
 • Își petrece timpul mai mult singur online sau dacă joacă la cazinourile terestre stă mai mult în cazinou;
 • Manifestă un comportament anti-social (poate ajunge să comită infracțiuni pentru a-și procura banii necesari continuării plasării de pariuri);
 • Are un mod de viață care denotă nepăsare față de propria persoană și este într-o stare avansată de iritație.

Conform statisticilor din 2018, un procent de 6% dintre jucători au ales opțiunea de auto-excludere de pe site-urile de cazino/pariuri sportive. Acest lucru nu poate însemna decât un scor negativ la astfel de teste. Agențiile de pariuri și cazinourile online le oferă jucătorilor suport pentru a depăși astfel de probleme. Suspendarea pe termen determinat sau auto-excluderea, linkuri către asociații care oferă ajutor de specialitate sau posibilitatea de limitare a sesiunilor de joc ori a limitelor la depunere – despre aceste metode vom discuta ceva mai târziu.

De ce Dependența de Jocuri de Noroc este Periculoasă?

30% dintre cei care joacă pe platformele cu jocuri de cazinou și pariuri pe sporturi consideră că acestea sunt 100% corecte. O persoană cu adicție va pune pierderile înregistrare pe lipsa norocului. Mai mult decât atât, va continua să parieze nu doar pentru a câștiga, ci din pasiunea pentru pariere în sine. Însă, alți jucători dependenți joacă pentru că au avut parte de diverse evenimente în viață care i-au marcat moral și caută o modalitate de a se consola.

Adicția creează probleme la nivel mental (stres și anxietate), dar și la nivel fizic. Nu de puține ori, o persoană dependentă ajunge să nu mai conștientizeze nimic din ceea ce se petrece în jurul ei. Pe termen scurt, dependenții nu se mai hrănesc corespunzător. Pe termen lung ajung să aibă probleme de sănătate, ca urmare a asocierii cu alte vicii (consumul de alcool sau tutun). Respectiva persoană ajunge la tulburări emoționale, ca mai apoi să dezvolte diverse forme de instabilitate mentală.

Starea de sănătate personală este pusă în pericol, la fel cum se întâmplă și cu cea financiară și familială. Acest viciu nu înseamnă o problemă doar pentru cel în cauză, ci și pentru familia lui și cei care fac parte din cerul de cunoscuți. Procentul celor care apelează la soluții extreme pentru a face rost de banii necesarii parierii este de aproape 90%. Aproximativ 30% dintre ei fură la locul de muncă, în timp ce 63% dintre pariorii dependenți ajung să comită acte de falsificare pentru a obține banii de care au nevoie.

Cele mai cunoscute cazuri de dependenți de pariuri par să se fi derulat după același scenariu:

 • Dificultăți de cuplu – din cauza adicției, pariorul dependent ajunge să își vândă mașina, să își amaneteze bunurile și ajunge la despărțire;
 • Probleme financiare – pe fondul neglijării îndatoririlor de serviciu, persoana dependentă ajunge să rămână fără un loc de muncă și să aibă probleme cu banii;
 • Dificultăți cu legea – o persoană dependentă începe să comită infracțiuni (jafuri, furturi, etc.);
 • Probleme de sănătate – pe fondul pariatului excesiv, combinat cu alte vicii, persoana respectivă ajunge să aibă probleme de sănătate majore.

Așa că, de ce să ajungi într-o astfel de stare, dacă poți obține ajutor de specialitate? Decât să aștepți că problemele tale cu pariere să se acutizeze, mai bine solicită sprijinul experților prin intermediul linkurilor către centrele de tratament, pe care le găsești pe site-urile caselor de pariuri și cazinourilor.

Unde Pot Căuta Ajutor Persoanele Care au Dependență Față de Jocurile de Noroc?

În caz de dependență de jocuri de noroc tratament gratuit se oferă în multe centre specializate. Numai că, 80% dintre cei cu probleme de acest gen nu caută soluționarea acestora. Mai mult decât atât, 70% dintre dependenții de pariuri ajung în același stadiu într-un interval de timp mai scurt sau mai lung. Nu există un tratament medicamentos pentru acest tip de dependență, dar poți beneficia de asistență și ajutor, acestea servicii nefiind taxate. Majoritatea cazinourilor și caselor de pariuri recomandă:

 • Jocresponsabil.ro
 • Gamblingtherapy.org
 • Gaaustralia.org.au
 • Begambleaware.org

Fiecare site cu jocuri de noroc și care luptă contra fenomenului de adicție jocuri de noroc îți va oferi linkuri directe către astfel de platforme. Tot ceea ce trebuie să faci este să apeși “Joc Responsabil” și vei descoperi care sunt soluțiile pe care te poți baza la nevoie.

Cum Combat Cazinourile și Casele de Pariuri Sportive Problemele Legate de Dependența de Pariere a Jucătorilor?

Fiecare platformă sau stabiliment terestru care are ca obiect activitatea cu jocuri de noroc încearcă să oprească extinderea acestei adicții printre jucători. 55% dintre cei care joacă la pariuri sau în cazinou optează pentru dispozitivele mobile. La fel de ridicat rămâne și numărul celor care joacă în unitățile terestre de cazinou sau la casele de pariuri. De aceea, modul de combatare a celor cu probleme este puțin diferit în cazul celor două tipuri de variante de distracție:

Casele de Pariuri/Cazinourile Online

Toate platformele online de acest gen oferă limitări la depunere, atât ca sumă, cât și ca durată de timp. De exemplu, un cazinou le oferă jucătorilor opțiunea de depunere doar 100 Lei pentru 7 zile. Acest lucru înseamnă că jucătorul respectiv nu va mai putea efectua niciun alt depozit în această perioadă. O altă modalitate este limitarea timpului petrecut în cadrul unei sesiuni de joc (de exemplu, se activează sistemul de notificări pentru o anumită perioadă de timp – 60 de minute pe zi).

Alte metode utilizate sunt restricționarea tipului de pariuri (de exemplu, pentru două săptămâni nu vei putea juca sloturi). De asemenea, suspendarea pe o perioadă determinată sau auto-excluderea, se regăsește pe lista acestor modalități de sprijinire a jucătorilor cu probleme. Nu trebuie uitată nici secțiunea de direcționare către centrele speciale de tratament și asistență pentru cei care să luptă cu dependența de jocuri de noroc.

Casele de Pariuri/Cazinourile Offline

Având în vedere că agențiile de pariuri au un program de lucru limitat, prima modalitate de combatere este prin limitarea accesului jucătorului. Mai apoi, jucătorii care depășesc un anumit număr de ore de stat în cazinou sunt introduși în baze de date cu persoane cu potențial de dependență. Recunoașterea acestora se face prin intermediul sistemelor de monitorizare video din aceste stabilimente. Limitarea la mize sau accesul limitat la mașinuțele de joc este o altă modalitate de sprijinire a persoanelor cu probleme de pariere excesivă.

Cum Poți Trata Această Adicție Jocuri de Noroc pe Cont Propriu?

După cum menționăm anterior, 80% dintre cei cu probleme nu ajung la centrele specializate. Acest lucru se datorează fie rușinii, fie fricii de a constata că au probleme reale cu parierea. Chiar dacă la dependența de jocuri de noroc de tratament gratuit beneficiază toți cei care solicită ajutor, majoritatea preferă să nu apeleze la această soluție. Există și posibilitatea de tratament acasă, numai că, în acest caz, șansele de izbândă sunt strict raportate la puterea ta mentală:

 • Conștientizează că ai o problemă cu jocurile de noroc și modul în care pariezi și arată determinare în a te opri;
 • Începe prin a te auto-exclude de pe platformele cu pariuri/jocuri de cazinou pe care activezi;
 • Apelează la familie, prieteni sau la o persoană care s-a confruntat cu astfel de probleme și care a trecut peste această adicție;
 • Caută noi modalități de petrecere a timpului (meditație, voluntariat, ore suplimentare la serviciu, drumeții, timp petrecut mai mult cu familia, etc.);
 • Gândește pozitiv și caută întotdeauna să găsești motivația necesară pentru a lăsa în urmă trecutul.
 • Nu uita că întotdeauna poți solicita în mod gratuit ajutor profesionist.

Bucură-te la adevărata valoare de jocurile de noroc și caută mereu doar să te distrezi! Nu juca mai mult de 2-3 ore în timpul unei zile și fă-o doar pentru a te relaxa, după o zi de serviciu. Jocurile de noroc sunt pentru a te distra, nu pentru a câștiga tot timpul. O atitudine echilibrată îți oferă avantaje pe termen lung atunci când joci la pariuri sau la cazinou. Pariază întotdeauna cu responsabilitate și nu o să ai niciodată probleme cu dependența de jocuri de noroc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *