Noua “Generație de Aur” de fotbaliști români care va cuceri lumea fotbalului

fotbaliști români Hagi

Sezonul 2018/2019 reprezintă pentru fotbalul din România marcarea unei serii benefice: obținerea calificării la Euro 2020 U21 și transferul de 12, 5 milioane de euro a lui Răzvan Marin la Ajax. Ceea ce înseamnă că tinerii talentați din fotbalul românesc pot constitui o nouă Generație de Aur, care să ne ofere  bucurii și satisfacții.

În plus, pe lista UEFA a celor mai buni 50 de fotbaliști de viitor se numără și câțiva români. Haideți să descoperim care sunt cele mai spectaculoase creșteri de preț și care sunt fotbaliștii români care pot scrie o pagină importantă cândva în fotbalul internațional.

Creșteri valorice semnificative, cote mai bune!


Fotbalul românesc a oferi lumii fotbaliști de seamă în trecut. Numai că, de la generația lui Hagi (carea scris istorie la World Cup ’94), următoarea generație (ale lui Chivu și Mutu) a reprezentat un fiasco. Astăzi, conform statisticilor oficiale, o serie de jucători români se pregătesc să facă saltul către elita fotbalului mondial.

  • Ionuț Radu este portarul echipei naționale U21 și al formației de club Genoa, din Italia. Goalkeeper-ul de 1, 88 metri a reușit anul acesta să crească valoric până la suma de 12 milioane de euro. Performanțele sale (29 de apariții la echipa de club, 42 de goluri primite și 5 meciuri fără gol primit, 2610 minute jucate) l-au readus în atenția clubului Internaționale Milano, de care fusese anterior împrumutat. Din 2018 și până acum, creșterea sa a fost de 300% (de aproximativ 8, 10 milioane).
  • Dennis Man a fost introdus de UEFA pe lista celor 50 mai promițători fotbaliști sub 21 de ani. Actualmente la FCSB, tânărul de 1,83 a fost vizat de una dintre forțele fotbalului mondial (Manchester City, acolo unde a dat chiar și probe de joc) în trecut. În acest sezon, în 24 de partide jucate, a marcat 7 goluri și a oferit 4 pase de gol, având un număr de 2045 de minute jucate. Achiziționat pentru suma de 300,000 de euro, valoarea să este actualmente de 4.05 milioane de euro, în creștere cu 104, 5% (saltul din 2018 până în prezent este de aproximativ 2, 07 milioane de euro).
  • Tudor Băluță este unul dintre mijlocașii defensivi români care au crescut foarte mult în valoare. Fotbalistul de 20 de ani și care are 1, 91 metri s-a remarcat în cele 21 de apariții pe teren, reușind 2 goluri. Are 1847 de minute jucate în acest sezon. Creșterea sa valorică a fost de 1,89 de milioane euro (aproximativ 233, 3%) până la prețul de 2, 7 milioane euro.
  • Ianis Hagi a revenit în țară la echipa antrenantă de tatăl sau, cel mai celebru număr 10 român din toate timpurile, Gheorghe Hagi. Atacantul de 1,80 metri are la Viitorul Constanța 24 de meciuri jucate, reușind să înscrie de 7 ori și să paseze decisiv de 5 ori. Creșterea sa valorică a avut loc după transferul de la Fiorentina, ceea ce a făcut ca de la 1 ianuarie 2018 și până în prezent să ajungă la 133, 3 % (cu peste 1, 80 milioane –până la 3, 15 milioane euro).
  • Florinel Coman este extremă stânga la FCSB, sezonul acesta reușind să marcheze de 7 ori și să ofere 7 pase decisive de gol. Fotbalistul de 21 de ani și cu o înălțime de 1, 82 metri a reușit să își crească prețul de transfer cu peste 900,000 de euro în perioada 1 iulie 2018 și până în prezent. Astfel, valoarea sa este acum de 2,07 milioane euro (cu o creștere de aproximativ 76,9%).

Cea mai spectaculoasă creștere din 2018 până în prezent!


Denis Drăguș este jucătorul român cu cea mai mare crește în ultima perioadă. Astfel, tânărul atacant central al formatei Viitorul Constanța, în vârstă de 19 ani și cu o înălțime de 1,80 metri a ajuns la o cotă de 1,35 milioane de euro. În acest sezon, în 24 de apariții a reușit să marcheze 5 goluri și să ofere 3 pase decisive. Creșterea sa a fost de 650%, cu peste 1, 17 milioane euro.

Viitorul Constanța și FCSB – furnizori de tineri promițători pentru fotbalul românesc!


În Liga I, Viitorul Constanța este sursa numărul 1 de tineri fotbaliști, majoritatea acestora provenind din Academia lui Hagi. Acești tineri sunt selectați din diferite colțuri ale țării și antrenați pe drumul către succes de o echipă formată din foști fotbaliști de elită ai României. Nu este mirare că printre aceștia se regăsesc Nicolas Popescu (fiiul lui Gheorghe Popescu) sau George Ganea (fiul lui Ionel Ganea).

FCSB, în schimb, reușește să profite de statutul sau național și internațional pentru a atrage tinerii de valoare, care au confirmat la alte echipe din campionatul românesc. Printre aceștia se regăsesc Andrei Vlad, Olimpiu Moruțan sau Răzvan Oaidă (din vara anului 2019).

Jucătorii români, în special cei de la U21, au șansa de a deveni nouă Generație de Aur a fotbalului românesc. Rămâne ca acest lucru să se confirme cu ocazia EURO 2020, acolo unde sperăm că naționala României o să strălucească asemenea generației de la World Cup ‘94!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *