Cât de imprevizibile sunt pariurile pe politicieni?
Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România au produs mari surprize în țara noastră. Deși cei mai mulți se așteptau la o finală Ciolacu – Simion, în turul 2 au intrat Călin Georgescu și Elena Lasconi. Cei care au pariat pe alegerile din România, au fost și ei cu siguranță foarte surprinși.
De ce sunt atât de imprevizibile alegerile și pariurile pe politicieni?
Răspunsul la această întrebare este unul la care cu siguranță nu te-ai aștepta: din cauza presei. Chiar dacă mulți nu vor recunoaște acest lucru, calitatea presei a scăzut mult în ultimii ani. Cel mai important, ziariștii au devenit destul de părtinitori.
Astfel, în multe dintre articolele lor sunt introduse păreri iar aceste păreri ajung să îi influențeze pe mulți cititori. Însă aceștia nu sunt influențați așa cum și-ar dori probabil cei care emit aceste opinii. În loc ca cititorii să asculte de sugestiile venite din presă și să voteze așa cum le sugerează ziariștii, mulți dintre ei preferă să își ascundă preferințele.
Astfel, atunci când au loc sondaje sau exit-poll-uri, se întâmplă de multe ori ca un cetățean să spună că a votat cu un candidat considerat ”safe” (sigur, obișnuit, normal), dar de fapt să fi votat cu altcineva.
Am văzut acest lucru de mai multe ori în SUA. Și în 2016, și acum, rezultatele votului pentru alegerea președintelui SUA au dat peste cap sondajele. Și asta deoarece mulți cetățeni americani au ascuns faptul că au votat cu Donald Trump.
În SUA, cea mai mare parte a presei s-a poziționat de partea partidului Democrat. Astfel, acești ziariști l-au atacat pe Trump, mergând până acolo încât să îl demonizeze. Nu a fost așadar surprinzător că mulți americani au ascuns faptul că au votat cu Trump. Din contră. Surprinzător a fost că un număr destul de mare de americani au recunoscut că votează cu Trump.
În cele din urmă, rezultatele alegerilor din SUA au demonstrat că tot ce a reușit presa prin campania sa împotriva lui Donald Trump a fost să îi facă pe cetățeni să nu mai fie atât de deschiși în ceea ce privește preferințele lor politice. Însă, în cabina de vot, americanii au votat cu cine au crezut ei că îi reprezintă mai bine.
La fel s-a întâmplat și în România. În cabina de vot, mulți români au pus ștampila pe Călin Georgescu. La exit poll-uri, însă, au răspuns cu o opțiune ”safe”. Ciolacu, Ciucă, Lasconi, Geoană sau chiar Simion au fost opțiuni safe. Au fost, de fapt, opțiunile plictisitoare. Puțin oameni ar fi pus întrebări dacă le-ai fi spus că votezi cu ei.
Așa că, cetățenii au preferat să țină pentru ei preferințele politice și să le facă cunoscute doar prin ștampilă.
Cum au fost influențate cotele
Cotele caselor de pariuri au mers după sondaje. Însă nu doar după sondaje.
Chiar înainte de alegeri, Fortuna, spre exemplu, oferea aceste cote:
- Ciolacu – 1,03
- Ciucă – 2,99
- Geoană – 8,88
- Simion – 1,66
- Lasconi – 2,99
- Diaconescu – 50,00
- Georgescu – 11,00
- Terheș – 200,00
- Hunor – 400,00
- Birchall – 400,00
Se poate observa că favoriți sunt candidații ”safe”. Călin Georgescu a primit o cotă de 11,00, care este mare, dar nu chiar foarte mare. Asta ne spune că experții caselor de pariuri au luat în considerare sondajele, dar și rezultatele lui Georgescu de pe Tik Tok, acolo unde videoclipurile acestuia au fost urmărite de foarte mulți oameni.
Poate că cota lui Georgescu ar fi fost mult mai mică, dacă nu erau luate în considerare sondajele. Cu siguranță cota lui Ciolacu ar fi fost mult mai mare. O cotă de 1,03 pentru un candidat care a terminat pe 3 este, evident, nu doar o surpriză, ci chiar motiv de rușine pentru cei care au făcut cotele. Sunt foarte rare cazurile în care un favorit cu o cotă atât de mică să nu câștige.
Concluzie
Norocoșii care au pariat 100 de lei pe Călin Georgescu au acum câte 1100 lei cu care se pot lăuda. Au fost inspirați. Cred însă că pentru acest tip de pariu e mult mai important norocul, decât cercetarea.
A paria pe politică nu e la fel ca un pariu pe fotbal, baschet sau handbal. La aceste sporturi ai statistici care în 9 cazuri din 10 îți dau răspunsuri corecte la întrebările pe care le pui. Dacă statistica spune că Haaland a marcat în 9 din ultimele 9 meciuri, sunt șanse foarte mari să marcheze și în meciul cu numărul 10. Nu e garantat, dar sunt șanse mari.
La politică, însă, am văzut deja în mai multe cazuri că, deși sondajele spun un lucru, deși presa dă un candidat drept favorit, rezultatele pot fi cu totul neașteptate. Așadar, concluzia mea e că ar trebui să faci pe politică doar pariuri la distracție. Din punctul meu de vedere, riscul e prea mare aici. Nu ai de ce să pariezi sume mari de bani. Cu sume mici, la distracție, da. Cu sume mari, însă, mai bine nu.