Mai poate fotbalul să performeze fără pariuri sportive?

Banii veniți din industria pariurilor sportive sunt tot mai importanți pentru echipele de fotbal din Europa și din lume. Tot mai multe echipe au în ziua de azi ca sponsor principal o casă de pariuri. Dar este asta un lucru bun? Este oare benefic ca un sport să devină atât de dependent de pariurile sportive?

În această lună, The Guardian a publicat un articol în care erau citate informații publicate într-o analiză a grupului de jurnaliști Investigate Europe. Conform acestora, două treimi din echipele din 31 de divizii de top din Uniunea Europeană și Marea Britanie au măcar un contract de sponsorizare semnat cu o casă de pariuri. În cifre, avem astfel:

  1. În sezonul 2024-2025, 296 din 442 echipe de fotbal au fost sponsorizate de măcar o casă de pariuri.
  2. Dintre aceste echipe, 145 și-au trecut sponsorii case de pariuri pe tricourile de joc, în zona pieptului, adică în principala zonă de publicitate.
  3. Chiar dacă în țări precum Italia sau Belgia e interzis să ai pe piept sponsor o casă de pariuri, cluburi din aceste țări au descoperit metode surprinzătoare de a ocoli regulamentele, afișând pe echipamente nu logourile sau numele caselor de pariuri, ci logourile și numele unor fundații caritabile sau ale unor site-uri înființate de case de pariuri.
  4. Din cele 31 de ligi analizate, 14 au ca sponsor principal o casă de pariuri.
  5. FOARTE INTERESANT! 27 de cluburi din primele 5 ligi din Europa au parteneriate cu case de pariuri care nici măcar nu au voie să activeze în Europa, având activitate doar pe piețele din Asia.

Din sezonul următor, Premier League va interzice afișarea caselor de pariuri pe pieptul echipamentului

Din sezonul 2026-2027, echipele participante în cea mai importantă divizie din fotbalul englez nu vor mai afișa pe piept case de pariuri. Numele și logourile acestora vor putea fi puse pe mâneci, dar nu pe pieptul unui tricou de joc.

Echipele din Premier League au fost de acord cu această schimbare de regulament, în ciuda faptului că, în acest moment, 12 din cele 20 de echipe participante la sezonul 2024-2025 al Premier League au în partea din față a tricourilor o casă de pariuri drept sponsor principal. Niciunul din primele 5 campionate europene nu are mai multe astfel de parteneriate. În plus, fiecare din cele 20 de echipe din Premier League are cel puțin un partener din industria jocurilor de noroc.

Conform celor de la Investigate Europe, care folosesc cifre oferite de Global Data, în acest sezon, brandurile din industria pariurilor au cheltuit în jur de 135 milioane dolari pentru a apărea pe tricourile echipelor din prima ligă engleză. Vorbim așadar de sume foarte mari de bani. De aici rezultă și o întrebare foarte importantă: oare vor încerca cluburile din Premier League să ocolească regula, folosindu-se de excepții?

Am spus deja că, în Italia și Belgia, cluburile au găsit metode de a păcăli regulamentele. În Belgia, de exemplu, o nouă lege obligă cluburile să afișeze numele și logourile caselor de pariuri doar pe mâneci sau pe spatele tricoului de joc. Chiar și așa, Club Brugge a găsit o soluție interesantă de a păcăli legea.

Brugge are un parteneriat cu Unibet, casă de pariuri activă și în România. În acest moment, Unibet nu mai apare pe tricourile echipei în albastru și negru. Pe aceste tricouri, apare în schimb U-Experts, numele unei aplicații de știri deținute de Unibet. Evident, dacă folosești această aplicație, găsești și link-uri către oferta de jocuri de noroc a Unibet.

Cluburile din Serie A procedează la fel. Ba chiar o fac din 2018. În acest an, 3 cluburi, Inter, Parma și Lecce, au procedat la fel ca Club Brugge.

E greu de spus acum dacă cei din Premier League au de gând să facă la fel. Va trebui să așteptăm și să vedem.

A ajuns fotbalul să depindă de banii din pariuri?

Dacă ești iubitor al fotbalului, nu ai cum să nu te întrebi dacă oare nu a ajuns fotbalul să depindă prea mult de banii veniți din industria jocurilor de noroc. Până la urmă, cluburile precum Brugge sau Inter îi sfidează pe cei care au dat aceste legi, ocolindu-le intenționat și știind foarte bine că ceea ce fac reprezintă o lipsă totală de respect față de aceste legi.

În plus, avem în față și un exemplu destul de îngrijorător. În iulie 2024, AC Milan a bătut palma cu Boomerang Bet, această companie de jocuri de noroc devenind partenerul lor regional pentru Europa. Problema este însă că Boomerang Bet nu deține o licență de funcționare în Europa. Ba chiar site-ul său e trecut pe lista neagră, adică e interzis în Italia.

ac milan boomerang bet

Dacă nu ați auzit de Boomerang, nu e nicio problemă. Este un brand înființat în 2023. Acest lucru nu i-a împiedicat însă pe cei de la AC Milan, unul dintre cele mai mari cluburi din lume, să semneze cu ei un parteneriat strategic.

Banii contează tot mai mult în fotbalul modern. Și, cum casele de pariuri au bani, e cumva firesc ca ele să primească răspunsuri pozitive de la cluburile de fotbal.

Să nu uităm, până la urmă, că și fotbalul românesc a cam devenit dependent de banii din pariuri. Liga 1 e sponsorizată de Superbet. Casa Pariurilor e la Liga 2 și la echipa națională. Betano sponsorizează Cupa iar FRF are ca sponsor Fortuna. În plus, în Liga 1, 15 din cele 16 echipe au sponsori din industria jocurilor de noroc.

Superbet sponsorizează Rapid, U Cluj, Farul, Dinamo și Gloria Buzău. Betano sponsorizează FC Fcsb și Universitatea Craiova. La CFR avem Player, la UTA îi găsim pe cei de la Favbet, Maxbet la Poli Iași, Unibet la Botoșani și Hermannstadt și Mr Bit la Petrolul, Oțelul, Slobozia.

Conform regulamentelor, e interzis ca o societate să fie sponsor principal la mai mult de un club din Liga 1. Cluburile din România au reușit însă să ocolească rapid regula. Scuza lor a fost că, de fapt, casa de pariuri nu ar fi sponsor principal.

Care e însă diferența între un sponsor principal și unul secundar? Nu prea există diferențe. Mai ales când poți ocupa pieptul tricoului unei echipe de fotbal și când ești sponsor secundar.

Cum fotbalul nostru nici nu se bucură de o reputație prea bună, mulți suporteri au început deja să vorbească despre posibile aranjamente. Și, din păcate, este normal să avem astfel de discuții în condițiile în care avem aceiași sponsori la mai multe echipe, sponsorii sunt case de pariuri iar echipele care au bătut palma cu aceste case de pariuri au și ocolit regulamentele intenționat. Integritatea competiției nu are cum să nu fie afectată într-un asemenea scenariu. Sau, dacă nu integritatea, măcar credibilitatea sa.

Așa că, se pare că răspunsul la întrebarea dacă a ajuns fotbalul să depindă de banii din industria jocurilor de noroc este da.

Ce urmează?

E de bine? E de rău? E greu de spus. Într-un fel, e bine că cluburile au acces la aceste fonduri. Cu aceste sume de bani, ele nu doar că pot trăi, dar pot oferi un fotbal de calitate superioară.

Nu putem însă ignora partea negativă. În primul rând, cetățenii ajung să fie suprabombardați cu reclame la jocuri de noroc. La Pariuri și Jocuri, evident, facem și noi parte din această industrie. Nu credem însă că jucătorii trebuie puși pe ultimul loc, manipulați, manevrați astfel încât să devină dependenți de jocurile de noroc.

În astfel de cazuri, nu câștigă nimeni. Nu câștigă nici casele de pariuri, nici jucătorii, nici afiliații ca Pariuri și Jocuri.

Apoi, cum am spus deja, credibilitatea unui campionat scade atunci când vezi că mai multe echipe primesc bani de la aceeași sursă. Nici nu trebuie să se întâmple lucruri necurate. Cum sporturile sunt imprevizibile și rezultate surprinzătoare pot apărea destul de des, așa vor apărea și suspiciuni, și acuzații, și tot felul de povești.

Campionatele din vest au început să ia măsuri. Acesta este un lucru bun, chiar dacă, momentan, cluburile au găsit modalități de a ocoli regulile. Foarte probabil, regulamentele vor fi actualizate pentru a rezolva aceste scăpări. În acel moment, vom vedea cu adevărat efecte pozitive pentru toate părțile implicate.

Da, e bine ca echipele de fotbal să aibă acces la această sursă de finanțare. Banii veniți din sponsorizările de la casele de pariuri pot ajuta aceste afaceri – pentru că, până la urmă, fotbalul este o afacere – să se dezvolte mai departe și să dezvolte sportul mai departe. Nu e bine însă ca fotbalul să fie dominat în totalitate de casele de pariuri.

Sportul trebuie protejat, la fel cum trebuie protejați cei care joacă la pariuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la newsletter-ul Pariuri și Jocuri pentru a fi la curent cu cele mai noi informații din industria jocurilor de noroc.

Vezi ce bonusuri au pregătit agențiile de jocuri de noroc pentru tine

Vezi Codurile Bonus