Ce înseamnă Brăila la Barbut?
Un joc de zaruri foarte popular în România, barbutul are rădăcini destul de adânci în țara noastră, fiind controversat, distractiv, competitiv, apreciat în grupurile de prieteni, datorită faptului că poate fi jucat de mai mulți jucători, dar și cu o reputație destul de proastă și o istorie nefericită. Un aspect interesant al jocului e faptul că el vine cu propriile sale expresii, termeni speciali care sunt folosiți doar la barbut. Unul dintre acești termeni este ”Brăila”. Dacă ești curios ce înseamnă Brăila la barbut, în acest articol vei afla răspunsul.
La barbut, fiecare jucător aruncă două zaruri. Cele două zaruri oferă combinații diferite de numere. Acestea sunt interpretate conform regulilor jocului și mai departe sunt stabiliți câștigătorii. Cum am spus deja, jocul are anumiți termeni specifici, care sunt folosiți pentru a descrie rezultatele zarurilor. Unul dintre acești termeni este Brăila.
Ce înseamnă Brăila la Barbut?
Înainte de a-ți spune ce înseamnă Brăila la barbut, trebuie să îți spun că acest termen este specific doar României. Nu te aștepta așadar să auzi ”Brăila” dacă joci, de exemplu, într-un cazinou american sau dacă joci un joc online.
Dar să nu ne mai lungim. Ce înseamnă Brăila la barbut? După ce am făcut o destul de lungă cercetare, am descoperit că această expresie poate avea semnificații diferite, în funcție de regiune sau chiar de grupul de jucători. Iată mai jos câteva exemple:
Brăila înseamnă la Barbut o situație ce are un rezultat total neașteptat
În unele cazuri, Brăila este o metaforă pe care jucătorii o folosesc pentru a descrie o combinație de zaruri foarte rară și foarte, foarte greu de obținut. Așadar, dacă vei participa la un joc de barbut în România și, în urma unei aruncări de zaruri, apare o situație în totalitate neașteptată, cu siguranță vei auzi măcar un jucător spunând: ”Brăila”.
Poate că expresia o să fie strigată. Poate că o să fie spusă în glumă, sau ca o ironie. Motivul, cum am spus deja, este faptul că rezultatul e atât de puțin probabil încât apariția sa este văzută mai degrabă ca un miracol, decât ca o dovadă a competenței jucătorului.
Expresia ”Brăila” poate fi folosită atunci când jucătorul obține o combinație foarte slabă, dar chiar și așa tot reușește să câștige. Mai poate fi folosită și când combinația e rară, dar rezultatul este nefericit, adică jucătorul pierde.
Brăila înseamnă o situație ce face ca jucătorul să piardă toți banii la barbut
Am descoperit de asemenea că expresia Brăila poate fi folosită și atunci când un jucător pierde la barbut toți banii sau punctele și nu mai poate câștiga. Expresia completă ar fi aici ”a ajunge la Brăila”, adică a pierde totul, a fi eliminat din joc.
Brăila înseamnă un alt tip de pariu ce poate fi făcut la barbut
Nu în ultimul rând, conform unora, Brăila reprezintă un tip de pariu. Este vorba de pariul făcut de un jucător pe alt jucător. Acesta este un pariu riscant sau cu miză mare, care poate să fie câștigat sau pierdut în totalitate. Apare atunci când cineva are încredere că un jucător va câștiga. Este practic un pariu indirect. Jucătorul care îl face nu își pune speranța în calitățile sale, ci în calitățile altui jucător.
Cum a apărut expresia Brăila
Dar poate că te întrebi și cum a apărut expresia Brăila. Nu este foarte clar, însă foarte probabil are legătură cu orașul Brăila. De curiozitate, chiar am întrebat ChatGPT dacă există acest cuvânt în alte limbi. Răspunsul său a fost că, în spaniolă sau portugheză, ar putea apărea cuvântul ”braila” (folosit, după cum se vede, fără diacritice), un cuvânt fără vreo semnificație directă, dar care ar putea fi folosit ca o denumire a unui loc. În rest, Brăila este un cuvânt unic limbii române, fiind folosit ca nume al unui oraș și al unui județ, plus ca o expresie la barbut.
Se presupune că Brăila este un cuvânt cu origini cumane sau turcice, însă, în limbile turcice moderne, nu există un echivalent.
Totuși, de ce Brăila? Unii spun că orașul ar fi văzut drept un loc unde se întâmplă lucruri neașteptate. Astfel, ar fi de înțeles de ce jucătorii de barbut ar exclama ”Brăila”, atunci când rezultatele aruncărilor lor ar avea urmări neașteptate.
Eu unul tind însă să le dau crezare celor care spun că totul ar fi plecat de la o glumă locală despre orașul Brăila și particularitățile sale. În limba română, avem mai multe expresii amuzante formate în jurul numelor unor orașe. Pot să amintesc aici:
- Faimoasa ”a întors-o ca la Pitești” – o expresie folosită pentru a atrage atenția asupra cuiva care și-a schimbat brusc opinia.
- ”Te duci cu pluta pe Bistrița” – o expresie legată de râul Bistrița, folosită pentru a descrie pe cineva care face lucruri fără sens.
- ”A întors-o ca la Brașov” – expresie similară cu ”a întors-o ca la Pitești”.
- ”Se vede de la București” – expresie folosită pentru a descrie ceva ușor de observat.
- Nu în ultimul rând, ”la Brăila, unde se agață harta-n cui” – o altă expresie care include numele Brăila și care este din nou folosită ca o exagerare. Sugerează că Brăila e locul unde s-ar termina lumea.
Vedem așadar că, de-a lungul anilor, românii nu s-au ferit să se folosească de locurile mai mult sau mai puțin dragi lor pentru a îmbogăți limba română cu diferite expresii colorate.
Cum folosești Brăila la barbut?
Acum că am văzut ce înseamnă Brăila la barbut, ar trebui să discutăm și despre cum folosești expresia în joc. Înainte de a merge mai departe, ar trebui să discutăm rapid despre regulile de bază ale barbutului. Foarte pe scurt, jocul începe cu un pariu inițial, după care jucătorii aruncă zarurile. Cele două zaruri pot oferi rezultate diferite. Printre combinațiile care ar putea fi obținute se regăsesc:
- Dubla – cele două zaruri arată același număr. Exemplu: 6-6, 5-5, 4-4.
- Totalul maxim – când rezultatul aruncării este 12.
- Totalul minim – când rezultatul aruncării e 2.
În funcție de tipul jocului de barbut pe care îl joci, poți câștiga atunci când fie obții o combinație e zaruri mai mare decât combinația celuilalt jucător, fie atunci când obții o anumită combinație, cum ar fi 7 sau 11.
FOARTE IMPORTANT: Regulile pot varia de la o zonă la alta, așa că e important, dacă joci barbut, să te asiguri că știi care sunt regulile respectivului joc.
Și Brăila? Ei bine, dacă ești la un joc de barbut și cineva obține un rezultat rar, aproape imposibil, poți să folosești această expresie. Ea va adăuga jocului un element de culoare, umor.
Concluzii
Barbutul este un joc distractiv. Acest faptul este demonstrat chiar de către faptul că întâlnim aici termeni destul de amuzanți, precum ”Brăila”. Nu trebuie însă să uităm că vorbim despre un joc care poate fi și profitabil. Și poate fi chiar foarte profitabil, dacă îl joci online.
Ți-am arătat ce înseamnă Brăila la barbut și, dacă vei juca acest joc, sunt sigur că nu vei fi surprins când vei auzi ”Brăila”. Poate vei folosi chiar tu expresia. Dacă vrei însă să joci acest joc, eu îți recomand să încerci varianta sa online. Aici nu vei găsi nicio Brăila, dar RTP-ul jocului First Person Craps, singurul joc de barbut online disponibil în România, este de 99,17%. Este un RTP uriaș, mai mare decât al celor mai multe jocuri. Asta înseamnă că șansele tale de a câștiga sunt și ele foarte mari. Poți afla mai multe despre cum să joci barbut online pe bani reali pe site-ul nostru.