Noua “Generație de Aur” de fotbaliști români care va cuceri lumea fotbalului

Fotbalul din România nu trece neapărat prin cea mai bună perioadă. Acest lucru se vede la nivel de seniori, dar și la nivel de juniori, unde, din păcate, scăderea pare a fi dramatică. Naționala U21 a făcut un Campionat European U21 excelent în 2019, ajungând până în semifinale, însă, de atunci, totul a luat-o la vale. Jucătorii tineri în care românii și-au pus mari speranțe nu au confirmat, rezultatele de la juniori și seniori au fost tot mai proaste iar discuțiile despre o nouă Generație de Aur par să se fi stins. Totuși, există o lumină la capătul tunelului.

În ciuda tuturor scandalurilor, a eșecurilor, a dezamăgirilor, există anumite lucruri care merg în fotbalul românesc. Puține, dar sigure. Acestea pot constitui un punct de plecare pentru viitorul fotbalului din țara noastră. Vestea bună e că încă există tineri talentați în România, care, cu îndrumarea corectă, ar putea să ne ofere bucurii și satisfacții fotbalistice. Și, de ce nu?!, poate chiar să formeze o nouă Generație de Aur.

Pentru a progresa, trebuie însă să înțelegem greșelile făcute. Răzvan Marin s-a transferat la Ajax în 2019, pentru 12,5 milioane euro, însă nu s-a impus. Ianis Hagi, poate cel mai promițător jucător al generației sale, a ajuns la Rangers unde, din păcate, nu impresionează. Greșelile acestora trebuie notate de noii jucători și, foarte important, nu trebuie repetate.

fotbaliști români Hagi
Ianis Hagi a promis mult la Viitorul, însă nu a reușit încă să se ridice la nivelul așteptărilor.

Dacă în sezoanele precedente lista UEFA a celor mai buni 50 de fotbaliști de viitor conținea mai multe nume de români, în acest sezon doar unul și-a făcut loc pe ea. E vorba de Radu Drăgușin, înaltul fundaș al celor de la Juventus, care anul acesta a fost împrumutat la Sampdoria. Să vedem însă ce alți fotbaliști de viitor propune România în acest moment și care sunt cele mai spectaculoase creșteri de preț.

Creșteri valorice semnificative, cote mai bune!

Fotbalul românesc a oferit lumii fotbaliști de seamă în trecut. Numai că, după generația lui Hagi (care a scris istorie la World Cup ’94), am avut parte doar de generații care au dezamăgit, unele chiar crunt. Astăzi, conform unor analize oficiale, realizate de un centru de cercetare în sport din Elveția o serie de jucători români se pregătesc să facă saltul către elita fotbalului mondial.

  • Ștefan Baiaram, de la Universitatea Craiova, ocupă locul 62 pe lista cu top 100 cei mai promițători fotbaliști sub 20 de ani de pe glob, listă întocmită de către Centrul Internaţional pentru Studii Sportive (CIES), ce are sediul în Neuchâtel, Elveţia. Baiaram este un atacant de 18 ani, care a reușit deja să strângă peste 50 de apariții în Liga 1, în tricoul Craiovei. Aceste apariții l-au ajutat să se dezvolte, crescându-i în același timp cota de piață. Anul trecut, Baiaram valora 200 de mii de euro. Anul acesta, valorează 550 de mii euro, conform Transfermarkt.
  • Cristian Dumitru, de la FC Argeș, ocupă locul 58 în același top 100. Tot atacant, în vârstă de 19 ani, Dumitru a debutat în acest an în naționala U21. Cota sa de piață, conform Transfermarkt, este de 400 mii euro. Aceasta a fost ridicată de trecerea sa la FC Argeș, echipă pentru care joacă împrumut. Dumitru este deținut de FC Fcsb, însă, în perioada petrecută la echipa lui Becali, cota sa a scăzut.
  • Octavian Popescu, de la FC Fcsb, ocupă cel mai bun loc pe lista cu top 100 cei mai promițători fotbaliști sub 20 de ani de pe glob, întocmită de CIES. Chiar dacă a debutat în prima ligă de abia anul trecut, Popescu poate fi considerat un veteran deja, având peste 40 de meciuri jucate la nivel înalt. Conform Transfermarkt, cota sa de piață e de 1,6 milioane euro. Aceasta a crescut de mai bine de 30 de ori în ultimul an, ceea ce spune foarte mult despre acest fotbalist. Pentru Popescu, însă, cea mai bună mutare ar fi plecarea de la FC Fcsb, adică să urmeze exemplul lui Dumitru. Echipa lui Gigi Becali este cunoscută drept un malaxor pentru tineri fotbaliști. Cei care nu reușesc să plece la vârste fragede (cum a făcut Moruțan, transferat în această vară la Galatasaray), riscă să rămână la FC Fcsb toată cariera, din cauza politicii lui Becali de a pune clauze nerezonabile. Un exemplu în acest sens este Florin Tănase, o mare speranță a fotbalului românesc, care nu a mai reușit să părăsească FC Fcsb pentru o echipă mai bună.
  • Radu Drăgușin, în mod surprinzător, lipsește de pe lista celor de la CIES. Acesta are însă cea mai bună cotă de piață dintre toți tinerii fotbaliști români. Conform transfermarkt, aceasta este de 3 milioane euro. Drăgușin are în același timp și cele mai bune șanse de reușită. Fiind deja fotbalistul unui colos precum Juventus, fundașul de 1,91 metri înălțime poate realiza mari performanțe, atât timp cât are grijă să își dezvolte cariera în continuare.

Farul Constanța și Steaua București – furnizori de tineri promițători pentru fotbalul românesc!

În Liga I, Farul Constanța (fostă Viitorul Constanța) este sursa numărul 1 de tineri fotbaliști, majoritatea acestora provenind din Academia lui Hagi. Acești tineri sunt selectați din diferite colțuri ale țării și antrenați pe drumul către succes de o echipă formată din foști fotbaliști de elită ai României, devenind pariuri sigure. Nu este astfel mirare că printre aceștia se regăsesc jucători precum Nicolas Popescu (fiul lui Gheorghe Popescu, care este chiar președintele Farului).

Un proiect la fel de serios precum cel al Academiei Hagi este cel al Stelei București. Academia Steaua București a anunțat anul acesta că a semnat cu un sponsor, International Alexander, care va sponsoriza în exclusivitate toate grupele de copii și juniori din cadrul academiei. Chiar dacă suma nu a fost dezvăluită, George Ogăraru, managerul academiei Stelei, a anunțat că e vorba de al doilea cel mai mare contract de sponsorizare pentru o academie de fotbal din România, după cel al academiei lui Gheorghe Hagi.

Deja rezultatele se și văd la Steaua. Echipa de seniori a promovat în acest sezon de Liga 2 mai mulți fotbaliști tineri. Pe lângă Adrian Ilie, fundașul stânga de 21 de ani care joacă titular de sezoane bune, încă de când echipa era în Liga 4, la Steaua au mai debutat în acest sezon și Claudiu Donose (17 ani, mijlocaș de bandă) și Codruț Sandu (portar, 15 ani).

Tică Dănilescu a vorbit despre tânărul portar din Ghencea într-un interviu în exclusivitate pentru Pariuri și Jocuri, după ce Sandu a debutat la echipa mare:

”Eu și cu Cătălin (n.r. Cătălin Dănilescu, antrenor la Academia Stelei București) l-am adus de la Dinamo. Am insistat mult pentru el. În sufletul lui, de mic era rapidist. Am discutat mult cu mama lui și împreună cu dânsa am reușit să îl luăm de la Dinamo. M-am bucurat mult pentru copil. Azi dimineață, grupa lui intra în cantonament și el era la antrenamente cu prima echipă, pe terenul de fotbal. M-aș bucura ca din acest grupe, U19 și U17, să ajungă cât mai mulți la prima echipă și să fie convocați cât mai mulți la loturile naționale.”

Tică Dănilescu

În luna septembrie a acestui an, Codruț Sandu și un alt coleg de la Academia Stelei București, Alex Brumă, au fost convocați la naționala U16, pentru două meciuri de verificare cu Bosnia și Herțegovina.

Chiar dacă fotbalul românesc nu trece prin cea mai bună perioadă a sa, speranțe încă mai există. Iar dacă în România se vor deschide și alte proiecte de academie precum cele de la Farul și Steaua, poate că vom avea șansa de a vedea o nouă Generație de Aur a fotbalului românesc, în viitorul nu prea îndepărtat. Nu la Campionatul Mondial de Fotbal 2022, dar poate la cel din 2026.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la newsletter-ul Pariuri și Jocuri pentru a fi la curent cu cele mai noi informații din industria jocurilor de noroc.

Vezi ce bonusuri au pregătit agențiile de jocuri de noroc pentru tine

Vezi Codurile Bonus